donderdag 16 april 2009

Zopf

Zwitsers vlechtbrood (melkbrood)

Ingrediënten:
500g Tarwebloem
1el Zout
1el Suiker
60g zachte Boter
1 zakje gedroogde Gist
3dl Melk
(1 Ei)

Alle droge ingrediënten mengen. Melk met Boter op laag vuur opwarmen tot handwarm (als het te heet is gaat de gist dood). Melk en Boter vanuit het midden onder de Tarwebloem kneden. Deeg kneden totdat het glad is. Op een warme plek tot het dubbele volume laten rijzen.
Deeg in twee even lange rollen vormen, waarbij de uiteinden dunnen zijn van het middengedeelte. Zopf vlechten (rollen als een 'x' over elkaar leggen; pak links en rechts de uiteinden van de onderste rol en leg ze over het midden; daarna van de andere rol en zo verder; let erbij op dat de handen altijd op dezelfde manier kruisen, bijvoorbeeld links altijd onder rechts; doorvlechten tot het laatste uiteinde en aan het einde goed aandrukken).
Op en bakblik met bakpapier leggen en twee keer met het geklopte ei beschilderen. In de koude oven schuiven (of nog een keer laten rijzen en de oven voorverwarmen). 35-45 minuten bakken, als het klaar is klinkt het hol als ik op de onderkant klopt.

Variaties:
- Ei (of deel ervan) toevoegen aan deeg. Wordt mooi geel, maar droogt sneller uit.
- Maak kleine broodjes in leuke vormen: Paashaas, slak, vis of andere vormen. Maar dan korter bakken (20-30 minuten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten